Jos sinulla on kysyttävää, soita (03) 7411 8885
Jos sinulla on kysyttävää, soita (03) 7411 8885
Ostoskori 0

Miten juusto valmistuu?

 

Nopri juustu valmistamine

"Nopri juustu valmistamine" by Nopri Talu.

Etelä-Virossa, Võrumaalla sijaitsevalla Noprin maatilalla touhuaa perhe, joka avasi seitsemän tähden maatilan valmistaakseen Viron puhtainta maitoa.

Tästä maidosta valmistetaan juustomestarin ja perheen pojan, Joonaksen, johdolla seitsemän kertaa viikossa erityistä käsityöjuustoa. Tällaisen juuston edellytyksenä on erityisesti omaa tuotantoa varten valmistettu maito.

Tällä hetkellä laumaan kuuluu 230 hotelliolosuhteissa elävää lehmää.

Lehmähän tunnetusti lypsää suusta! Kaikki perusrehut, säilörehu, heinä, vilja, olki ja maissi kasvatetaan oman tilan ympäristöystävällisesti hoidetuilla pelloilla.

Eri ikä- ja imetysryhmillä on vuorokauden ympäri saatavilla 8 erilaista rehumenua – jokaiselle tarpeen mukaan.

Täten kyseessä on täsmäruokinta, jonka tuloksia arvioivat päivittäin DeLavalin lypsyohjelmat ja Herd Navigator -laboratorio.

Riippumaton laboratorio antaa viikoittain yhdeksän erilaista maidon laatuindikaattoria.

Sinulla on mahdollisuus seurata, kuinka Nopri toteuttaa asetetun tavoitteen valmistaa Viron puhtainta maitoa. Noprin indikaattorit löytyvät TÄÄLTÄ.

Vuorokauden ympäri neljän lypsyrobotin avulla lypsettävä maito siirtyy suljetussa järjestelmässä meijeriin ja läpäisee matkalla pastörointiprosessin. Juustokattilassa, johon mahtuu kaksi tonnia maitoa, syntyy kaksisataa kiloa Gouda-tyyppistä juustoa.

Maitoon lisätään juoksute ja Nopri Goudalle ominainen bakteeriviljelmä.

Muutaman tunnin kuluttua maito on muuttunut juustomestarin tarvittavien toimien avulla tasaiseksi juustomassaksi.

Juustomestari Joonas on syntynyt vuonna 1993.

Hän on kasvanut vasikoiden ja lehmien parissa. Meijeriin hän tutustui 5-vuotiaana ja 24-vuotiaana hollantilaiseen juustomestariin. Joonas on todennäköisesti Viron nuorin juustomestari, jolla on tällainen elämäntarina. Hän on meijerin toimitusjohtaja ja juustomestari, jolla on erityinen suhde juustoon, eniten tietoa ja kokemusta vaativaan maitotuotteeseen. Juuri hän antaakin Noprin juustolle kasvot ja todennäköisesti myös toisinpäin...

Kun juustomassalle on tehty perustoimenpiteet,

mestari lisää makuaineen, josta riippuu juuston maku, ulkonäkö, aromi ja luonnollisesti nimi. Käytössä on 18 eri makuainetta, joista löytyy jokaiselle jotain karhunlaukasta tryffeliin. Listalla ei ole yhtään juustoa, jolle ei olisi kuluttajaa. 

Kun juustomassa on esipuristettu,

se asetetaan muotteihin. Niiden päälle laitetaan kannet ja muotit laitetaan puristimeen. Tasaisemman juuston saamiseksi juustoa käännetään muotissa 2 kertaa puristuksen aikana. Sen jälkeen kaikki indikaattorit täyttävä puristettu juusto upotetaan kyllästyneeseen suolaveteen, jossa se viettää 40–50 tuntia juuston erityispiirteistä ja kypsytysajasta riippuen. Aamumaidosta on iltaan mennessä tullut suolaveteen sukeltava juusto.

Kun juusto poistetaan suolavedestä, esitoimenpiteet on suoritettu.

Alkaa arvon kasvattaminen juustokellarissa, edelleen asiantuntijoiden kanssa. Eri valmistumisvaiheissa olevat juustot kypsyvät juustolaudoilla. Jokaisella erällä on oma selkeä merkintänsä, kuten sotilaallisessa järjestyksessä. Juustosta, sen lisukkeen erityispiirteistä tai sopimuskumppanin toiveista riippuen juustoja kypsytetään kellareissa 2–18 kuukautta.

Juusto vahataan taideteoksen lailla harmonisesti kestämään myymälässä ja sen päälle kiinnitetään juhlallisesti mestarin sinetti.

Lopulta tarkan ja yksityiskohtaisen toiminnan kruunaa odotettu tulos:

päätyminen kuluttajan kultaiseksi valinnaksi – juuston ystävän ruokapöytään. Jos olemme tehneet hyvää työtä, kuluttaja ostaa uudelleen ja suosittelee juustoa ystävälle! Tätä kaikkea varten suoritettiin hollantilaisen juustomestarin maailmanluokan juustokurssi.

Vahvistamme, ettei tähän mennessä saavutettu ole huippu. Laadulla ei ole ylärajaa, tie sitä kohti on loputon...

Noprilla on selvä toive – kulkea tätä polkua kanssasi, hyvä juuston ystävä!

Nyt on tilaisuutesi: yllätä itsesi, ystäväsi, kumppanisi tai perheenjäsenesi erityisellä lahjalla!

Tutustu lahjapakkauksiin täällä.

x
x